Krmení prasat obecně

Prase domácí má trávicí ústrojí všežravého typu, takže dokáže strávit živiny z krmiv jak živočišného, tak rostlinného původu, nicméně není schopné transformovat celulózu. Prase patří mezi často chovaná zvířata, takže je vhodné znát minimálně obecné informace o krmení.

Potřebné látky v krmení

Prase nemá složitý žaludek a má relativně krátký trávicí trakt, kdy nedokáže plnohodnotně zužitkovat objemná krmiva. Ostatně ani anatomie ústní dutiny neumožňuje pořádné rozmělnění krmiva. Právě tomu musí být uzpůsobena konzistence, skladba i způsob předkládaných krmiv. Pro růst a rozvoj organismu prasete je podstatný přísun energetických živin k zajištění metabolických procesů – škrob, sacharidy, přebytkové dusíkaté látky. Pro vytváření tělní hmoty jsou důležité stavební živiny – dusíkaté látky, minerální makroprvky. Úplně nezbytnou živinou a ředidlem většiny metabolických procesů u prasete je voda. Pomocí specifických živin se reguluje, řídí a chrání celkový látkový metabolismus – vitamíny, enzymy, mikroprvky, hormony apod.

Stravitelnost krmiva

Důležitá je stravitelnost krmiva, která zásadním způsobem ovlivní využití jednotlivých živin prasetem. Míru stravitelnosti určují vnější faktory i vnitřní faktory. Mezi vnější faktory patří konzistence krmiva – jemnost šrotování, mokrá, kašovitá, suchá forma, granulace, kompletnost skladby krmné dávky, objemnost krmné dávky, systém, rytmus a pravidelnost předkládání krmiva, zchutnění, úprava či dostatek napájecí vody. K vnitřním faktorům se řadí věk prasete, jeho individualita, stres a aktuální zdravotní stav zvířete. V současnosti převažuje krmení prasat za pomoci přesně živinově bilancovaných kompletních krmných směsí. Jejich receptura a použité součásti musí naplňovat všechny požadavky na nezávadné a kompletní zabezpečení zvířat veškerými živinami ve správných poměrech.